Ako predstaviť bábätko psíkovi

Prvé bábätko zamáva nielen vaším životom, ale zároveň zmení aj celý svet vášho miláčika. Dom sa zrazu naplní novým nábytkom, stredobodobom vašej pozornosti bude malý človiečik, ktorý so sebou prináša aj kopec hluku a nových vôní. Psíky milujú svoju dennú rutinu, ako ich ale pripraviť na príchod jej narušiteľa?

S prípravou začnite ešte pred pôrodom

Váš psík potrebuje čas, ideálne preto začnite so spoznávaním bábätka aspoň 3-4 mesiace pred pôrodom. Postupne vykladajte nábytok. Nechajte psíka zvyknúť si na postieľku, neskôr prebaľovací pult, ohrádku, hraciu deku, kočík. Ak po pôrode nebude mať psík prístup do detskej izby, obmedzte ho už teraz. Samotný príchod bábätka by nemal znamenať veľké a okamžité zmeny. Tie sú pre psa stresujúce.

Bábätko a pes
Bábätko obráti svet hore nohami nielen vám, ale aj vášmu miláčikovi.

Zoznámte ho s novými pachmi

Bábätko so sebou prináša mnoho nových vôní. Mydielka, olejčeky, nové pracie prostriedky. Nakúpte túto kozmetiku ešte v predstihu a nechajte svojho psíka všetko ovoňať. Keď bábätko príde na svet, už bude tieto vône poznať. Ak majú vaši priatelia alebo rodina malé deti a bábätká, zavolajte ich na návštevu.

Plač a bľabotanie dieťatka

Drobček ešte nemusí byť na svete, no váš psík už môže spoznávať zvuky, ktoré vydávajú deti. Ideálne by ich mal ignorovať. Na internete nájdete nahrávky plaču či bľabotania detí. Na začiatku budú pre psa rušivé, no zvykne si a nebude im venovať pozornosť. Za dobré správanie ho nezabudnite odmeniť.

Dieťa vyrastá so psom
Váš pes by nemal vnímať príchod dieťaťa ako niečo negatívne. Práve naopak. Získava priateľa na celý život.

Určujte hranice a nezabudnite pochváliť

S bábätkom prichádzajú obmedzenia. Psík nevie, čo všetko si môže dovoliť, a preto ho treba usmerňovať. Ak ste ho ešte nenaučili základné povely, teraz je najvyšší čas. Váš psík by mal vedieť, čo znamená pusti, sadni, na miesto. Hračky pre deti a psíkov sú si veľmi podobné. Aby váš miláčik nekradol hračky od bábätka, musí ovládať povel “pusti.” Za každé poslúchnutie si zaslúži maškrtu.

Keď sa psík zoznamuje s bábätkom

Psík je radosťou bez seba, aj keď sa vrátite domov z obchodu. Predstavte si, že vás uvidí až po niekoľkých dňoch. Od samej lásky vás chce celú oblízať. Zoznámenie s bábätkom odložte až po tomto uvítacom ceremoniáli. Ukážte svojmu psíkovi, že aj vy sa veľmi tešíte z vášho stretnutia. Ak máte možnosť, poproste manžela, aby pred vaším príchodom psíka vyvenčil. Takto si vybije energiu a neskôr bude kľudnejší.

Zoznámenie s bábätkom by malo prebiehať bez stresu. Ukážte svojho drobčeka psíkovi a nechajte ho ovoňať a oblíznuť nožičky. Neviete s istotou predpovedať, ako sa zachová váš psík. Preto je lepšie nechať ovoňať nôžky a nie hlavičku.

Dieťa a pes
Deti aj psy sú veľmi úprimné a láskavé bytosti. Budú spoločne vyrastať a navzájom sa ochraňovať.

Tipy na záver

  • Denná rutina by mala pokračovať aj naďalej. Psíka venčite a kŕmte v rovnakom čase, na aký bol zvyknutý.
  • Príchod dieťatka by nemal byť stresujúci, pripravte naň psa dopredu.
  • Váš pes si musí pomaly zvykať, že už nie je stredobodom vesmíru. Dávajte mu však stále najavo svoju lásku.
  • Nevyhadzujte vášho psa z izby, ak na to nebol zvyknutý. Namiesto toho mu pripravte mäkkú podstielku, kde si môže ľahnúť a mať vás aj bábätko stále na očiach.

Psy sú mimoriadne citlivé a múdre zvieratá. Na nového človiečika a menej vašej pozornosti si musí zvyknúť. Doprajte mu trochu času a určite sa stane nerozlučným priateľom a ochrancom svojho nového bračeka alebo sestričky.

  • Komentáre
  • Podobné články
0
PR článok

Happy Foto má cloud

0
Psy Tip

Spoznajte top plemená strážnych psov

0
Hlodavce

Ako sa starať o morské prasa?

Navigácia

Magazíny