Ako zabrániť šteniatku aby hrýzlo všetko, čo uvidí

Slovo šteniatka si mnohí z nás nevieme predstaviť bez slova hryzenie. Títo mladí psíkovia ešte len objavujú svet. A ako sa najlepšie dá svet objavovať? No predsa ochutnávkou!

Keď si zaobstaráte šteniatko, treba počítať s tým že bude hrýzť všetko. Stôl, stoličky, mydlo, vašu ruku, ten nový vankúš, ktorý ste si kúpili – naozaj všetko. Tento zlozvyk síce viete svojim malým chlpáčikom odpustiť, no akonáhle začnú rásť, bude ich kúsanie agresívnejšie a deštruktívnejšie. Z tohto dôvodu je potrebné odstrániť nadmerné hryzenie už pri šteniatkach.

Výcvik
So správnym výcvikom viete každé šteniatko zbaviť nadmerného hryzenia.

Prečo šteniatka hryzú?

Najčastejšími dôvodmi prečo psy hryzú je nuda, stres a zábava. Tak isto ako ľudia, aj psy potrebujú niečo robiť. A keďže nevedia používať ovládač a pustiť si ich obľúbený seriál, robia tú najjednoduchšiu vec, ktorú dokážu. Hryzú.

Hryzenie
Šteniatko nevidí absolútne žiadny problém v hryzení všetkého, čo zbadá.

Ako zastaviť hryzenie

Aby ste zabránili hryzeniu je treba dodržiavať tieto 3 zásady. Manažovať čas, poskytnúť zábavné prostredie a zabezpečiť šteňaťu viac cvičenia a pohybu.

Manažovanie času

Šteniatko musí byť prvé mesiace pod neustálym dohľadom. Bez dozoru, dokáže u vás doma napáchať také škody, že to bude vyzerať ako by sa tade prehnalo tornádo. Ak ste doma, ale nechcete šteniatko prenasledovať na úplne každom kroku, môžete mu dať vodítko, ktorého koniec bude iba ťahať za sebou. Vy tak uvidíte kam má šteniatko namierené a dokážete ho zastaviť, ak sa vyberie niekam, kde nesmie. Z vodítka nezabudnite odmontovať vrchnú časť, ktorú držíte v ruke a je väčšinou z plastu. Tak sa vyhnete tomu, aby vám obúchalo a poškriabala nábytok alebo podlahu. Ideálne je použiť vodítko, ktoré je ukončené iba látkou.

Poskytnutie zábavného prostredia

V prvom rade, šteniatko by malo mať na výber z viacerých hračiek na hryzenie. Tak sa dokážete vyhnúť tomu, aby vám rozkúsalo vaše obľúbené tenisky. Áno, nie všetky šteniatka obľubujú hračky pre ne určené a aj napriek tom, že ich majú, uprednostia čokoľvek ľudské. Ak už si vaše šteňa obľúbilo nejaký ľudský predmet, zmierte sa s tým a dajte mu ho. Pokiaľ sa bude stále zabávať s ním, vyhnete sa tomu, aby rozkúsal niečo ďalšie, čo patrí vám. Poskytnutie hračiek na hryzenie je prvý krok ku tomu, aby šteniatko hrýzlo len to čo má.

Hračky môžete naplniť ich obľúbenou odmenou. Myslite však na to, že odmeny by mali zjesť tak akurát. Ak bude odmena pre nich bežná záležitosť, prestanú sa hračky dožadovať, lebo sa v nej nebude skrývať nič špeciálne.

Hračky pre šteniatka naozaj nie sú iba marketingový ťah, ale ich nákup sa oplatí. Šteniatko sa s hračkami dokáže zabaviť a zabudnúť pritom na to, ako veľmi mu chutila tá noha od stola.

Cvičenie  a pohyb

Šteniatka majú obrovské množstvo energie a tak potrebujú aj veľa pohybu. Ak vidíte, že sa šteniatko stále iba jaší, vezmite ho von a zacvičte si s ním. Niekedy aj jednoduchý beh dokáže šteniatko úplne vyšťaviť. Toto nepísané pravidlo skutočne funguje: „Unavené šteňa nemôže hrýzť.“.

Spánok
Najoverenejším spôsobom, ako zabrániť hryzeniu, je unaviť šteniatko tak, že zaspí ešte predtým, než stihne zatvoriť očká.

Ak si už naozaj neviete dať so svojim šteňaťom rady, existuje veľa cvičísk, ktoré aj z toho najneposlušnejšieho psa spravia absolútneho milovníka ľudí. Život so šteňaťom prináša so sebou veľa radosti, ale aj námahy. Tá láska, ktorú vám psík počas celého jeho života dá, naozaj stojí za to.

  • Komentáre
  • Podobné články
0
Novinky Psy Tip

10 povelov, ktoré môžete naučiť vášho psa

0
Psy

Toto sú najvhodnejšie plemená pre začínajúcich psíčkarov

0
Psy Tip

Urobte dobrý skutok a adoptujte si psíka z útulku

Navigácia

Magazíny